Acte de presentació del curtmetratge MORIR EN COMUNITAT

9 de març de 2023 a les 16.00 h

Sala Jane Addams · Facultat de Geografia i Història

Universitat de Barcelona

El proper dijous 9 de març a les quatre de la tarda, a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, presentarem el curtmetratge MORIR EN COMUNITAT. De la mort a la benedicció de les abadesses de Sant Pere de les Puel·les a la baixa edat mitjana.

Aquest curtmetratge és un dels principals resultats de la línia d’investigació centrada en les pràctiques performatives a l’interior dels espais monàstics del projecte de recerca Paisatges Monàstics de la UB.

Fruit de la recerca a l’Arxiu del Monestir de Sant Pere de les Puel·les, l’ACUB (com a EPO d’aquest projecte) ha elaborat, dirigit i coordinat aquesta proposta de recreació dels gestos i moviments de les principals escenes que es desencadenaven en el si de la comunitat monàstica benedictina de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona en un moment tant important i delicat com era l’impàs de la mort a la successió de l’abadessa, passant per l’elecció i la presa de possessió.

Una proposta que ens apropat a les persones, càrrecs i espais que intervenien en aquests rituals, al seu gest i significat, així com als elements materials i immaterials emprats (robes, objectes, cants, silencis…). I que ha suposat la coordinació de més de vint figurants voluntaris (membres del projecte, professorat i alumnat de la Universitat de Barcelona i col·laboradors de l’ACUB), dues formacions corals especialitzades en cant gregorià (Auditexaudi y Schola Gregoriana de Catalunya) i la col·laboració de les comunitats de Sant Benet de Montserrat i Sant Pere de les Puel·les de Barcelona, així com del Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, en l’attrezo (vestimenta, objectes i mobiliari) i els espais.

Després de la presentació i visualització del curtmetratge, l’acte clourà amb una taula-debat coordinada per la Dra. Núria Jornet-Benito, professora de la Universitat de Barcelona i coinvestigadora principal del projecte Paisatges Monàstics, sobre les possibilitats que ofereix la recreació i la performativitat en la recerca i en la transferència d’aquesta a la societat.

Hi intervindràn:

    • Dra. Rebeca Sanmartín, Universidad Complutense de Madrid
    • Dr. Carles Mancho, Universitat de Barcelona – IRCVM
    • Dra. Irene Brugués, Universitat Autònoma de Barcelona – ACUB

US HI ESPEREM!

Activitat lliure oberta a tots els públics.

Comparteix amb...
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
Whatsapp