Recerca

Promovem i col·laborem amb projectes de recerca que cerquin seguir avançant en el coneixement del monacat i l’espiritualitat femenina.

Paisatges monàstics

Col·laborem, com a Entitat Promotora Observadora, en el projecte de recerca I+D Paisatges monàstics. Representacions i virtualitzacions de la realitat espiritual i material en el Mediterrani occidental ( s. VI-XVI) desenvolupat per l’IRCVM (Institut de Recerca en Cultures Medievals) de l’Universitat de Barcelona. Un projecte multidisciplinari d’Humanitats Digitals que avança en el coneixement dels contextos monàstics medievals al Mediterrani Occidental.
L’ACUB participa activament en tres de les quatre línies d’investigació:
Paisatges urbans intangibles
amb una proposta sobre el monestir de Sant Pere de les Puel·les i la seva petjada en la construcció de la Barcelona medieval.

Paisatges viscut: topografia dels objectes amb l’estudi dels objectes continguts en els inventaris de sagristia i de convent del monestir de Santa Clara de Barcelona.
Materialitats efímeres:
performances i recreacions amb l’estudi del cerimonial d’exèquies del monestir de Sant Pere de les Puel·les i la visita de la Congregació Claustral Benedictina Tarraconensa i Cesaragustana als monestirs de benedictines de Catalunya. Descobreix tot el projecte a la seva pàgina web. 

 

Cants des del claustre

Projecte de recerca i difusió del patrimoni històric musical de les monges benedictines de Catalunya. Amb la voluntat de posar a l’abast dels músics i del públic en general les músiques que, des del segle XV i fins a finals del segle XIX, cantaven les benedictines en les seves pregàries, el Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines va iniciar el 2013 —en col·laboració amb el cor masculí Schola Gregoriana de Catalunya i el cor femení Auditexaudi — aquest projecte per recuperar partitures antigues i peces oblidades en els seus arxius i donar-les a conèixer a través de diferents activitats culturals: tallers de gregorià, audicions, concerts-espectacle…  Un projecte que l’ACUB Àmbit Cultural de Benedictines va heretar el 2021 i en què continua treballant-hi.

Vegeu els programes oferts fins ara a l’apartat audicions d’aquest web

Descobreix els projectes passats en què vam participar entre 2012-2020 com a SAF. Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines 

PAISATGES ESPIRITUALS - UB

CLAUSTRA - UB