L’ACUB participa al primer congrés estatal d’arxius

Els passats 23, 24 i 25 d’octubre va tenir lloc al Palau de Congressos de Iruña, el 1 Congreso Nacional de Archivos organitzat per la Subdirecció General dels Arxius Estatals, en el qual professionals de l’arxivística de tots els àmbits i territoris es van reunir per compartir experiències entorn de quatre eixos transversals: multilingüisme, participació ciutadana, innovació i cooperació. 

L’ACUB, representada per la seva directora tècnica i arxivera la Dra. Irene Brugués Massot, va participar en aquesta primer congrés el costat de la Dra. Núria Jornet Benito, professora i directora de Departament de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona i també vocal i assessora de l’ACUB. Ambdues van presentar la contribució “Archivo y universidad, ACUB y IRCVM-MAHPA-UB: trabajando en el win-win”, a través de la qual van exposar el model d’èxit de cooperació publico-privada entre un servei d’arxiu monàstic privat i la universitat pública per a l’estudi del monacat femení medieval.

Durant 11 anys de col·laboració (2012-2023) i a través de 3 projectes de recerca competitius de la Universitat de Barcelona a l’entorn de l’estudi del monacat femení —CLAUSTRA. Atles d’espiritualitat femenina als regnes peninsulars (s. XII-XVI); PAISATGES ESPIRITUALS. Models d’aproximació espacial a les transformacions de la religiositat femenina medieval als regnes peninsulars (s. XII-XVI) i PAISATGES MONÀSTICS. Representacions i virtualitzacions de la realitat espiritual i material a la Mediterrània occidental (s. VI-XVI)— s’han assolit fina a 47 resultats: 3 llibres editats, 8 capítols de llibre, 12 articles publicats en revistes científiques, 1 tesi doctoral, 15 ponències-comunicacions i 7 productes emmarcats dins les humanitats digitals.

Vistos els resultats presentats, es pot afirmar que l’experiència de cooperació de les monges benedictines amb la Universitat de Barcelona ha estat tot un èxit. I no només pels resultats quantificables obtinguts, sinó sobretot pels beneficis mutus de la col·laboració i les dinàmiques de treball creades. Així, per l’ACUB, són remarcables l’increment de les consultes i les recerques sobre els fons gestionats, l’establiment de nous usuaris d’arxiu o, sobretot, l’augment general del coneixement dels seus serveis i dels fons de les benedictines; mentre que la Universitat es beneficia d’un assessorament arxivístic especialitzat directa i des de l’inici de cada projecte, amb accés directa als serveis d’arxiu (consultes, digitalització, difusió, sessions de docència a l’arxiu, visites…) i a la documentació especialitzada per les seves recerques.

 

Finalment, l’ACUB també va ser convidada a participar, juntament amb Anna Esteve Florensa de l’Arxiu i Biblioteca del Bisbat de Lleida i Joan Maria Quijada Bosch de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, en aquest mateix Congrés a la taula rodona Ventajas y dificultades de los proyectos colaborativos. Una taula moderada per Anabella Barroso Arahuetes, secretària de l’Associación de Archiveros de la Iglesia i directora de l’Archivo Histórico Eclesiástico de Bzkaia, i que va posar de relleu que la cooperació i col·laboració és ben present en els projectes dels arxius d’Església a Catalunya.

 

Comparteix amb...
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
Whatsapp