Presentació del curtmetratge “Morir en comunitat” a la Universitat de Barcelona (09/03/2023)

El curtmetratge Morir en comunitat, el primer producte cinematogràfic que ha dut a terme l’equip del projecte de recerca de Paisatge monàstics de la Universitat de Barcelona, va ser presentat ahir dijous 9 de març a la Facultat de Geografia i Història d’aquesta universitat davant un auditori ple.

Imatges de Frank Caudeli

Els darrers anys, la recerca en l’àmbit de les humanitats ha fet un pas decidit cap a les humanitats digitals. Un camí que porta indiscutiblement a l’obertura de la recerca acadèmia a la societat; a la seva democratització a través de formats de transferència i difusió que arriben a un públic molt més ampli i diverses. El curtmetratge Morir en comunitat s’inscriu perfectament en aquesta aposta.

En la seva presentació en públic, les dues coordinadores del projecte, la Dra. Núria Jornet-Benito i Dra. Irene Brugués Massot, van presentar la gènesi d’aquest curtmetratge. Una proposta que parteix del rigor de la recerca documental a l’Arxiu del Monestir de Sant Pere de les Puel·les —desenvolupada per part  de l’ACUB Àmbit Cultural de Benedictines (Entitat Promotora Observadora del projecte Paisatges monàstics)—, i que recrea els gestos i moviments de les principals escenes que es desencadenaven en el monestir de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona en un moment tant important i delicat com era l’impàs de la mort a la successió de les seves abadesses. 

Després de la presentació i visualització del curtmetratge, l’acte continuà amb una taula-debat final coordinada per la Dra. Núria Jornet-Benito, professora de la Universitat de Barcelona i coinvestigadora principal del projecte Paisatges Monàstics, a on els participants van reflexionar sobre les possibilitats que ofereix la recreació i la performativitat en la recerca i en la transferència d’aquesta a la societat. La Dra. Rebeca Sanmartín, de la Universidad Complutense de Madrid, i investigadora principal de projectes Catálogo de Santas Vivas (1400-1550), va remarcar la importància d’aquestes accions per apropar la vida i espiritualitat de les dones medievals a la societat, trancat prejudicis i idees preconcebudes. El Dr. Carles Mancho, de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona (IRCVM), va remarcar la importància de la interdisciplinarietat en aquestes propostes i de l’enriquiment mutu que suposa dur-les a terme, suposant una fórmula d’èxit per fer accessible continguts i resultats de recerca acadèmica. Finalment, la Dra. Irene Brugués, de l’ACUB Àmbit Cultural de Benedictines remarcà els beneficis per la pròpia recerca que suposa desenvolupar accions d’aquesta tipologia, ja que permeten una nova mirada sobre les fonts que porten a noves preguntes i noves respostes. 

Si us vau perdre la presentació, podeu recuperar-la aquí: 

Comparteix amb...
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
Whatsapp