Audicions

En el marc del projecte Cants des del Claustre, iniciat el 2013 pel Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines en col·laboració amb diversos cors i músics, l’ACUB ha recuperat partitures antigues i peces oblidades en els arxius de benedictines de Catalunya per donar-les a conèixer, a través d’audicions de cant gregorià i recreacions de cerimònies i rituals, la riquesa del patrimoni documental i musical de les monges benedictines.

 

Programes

Passio Domini segons Sant Joan

Representació de la Passió de Jesús extreta del llibre Contenta in hoc volumine Passio Domini Nostri Iesu Chrisiti secundum quattuor Evangelistas, imprès a Saragossa per Bartholomei Nagera el 1552 i conservat a l’Arxiu del Monestir de Sant Benet de Montserrat, que la comunitat de Santa Clara de Barcelona emprava en les seves celebracions de Setmana Santa.

Intèrprets: Auditexaudi, Tomàs Maxé, Santi Figueras i Anna Casedemunt
Durada: 1 hora aproximadament

 

Venit Lumen

Laudes d’Epifania del s. XVI

Audició de cant gregorià on s’interpreta l’ofici de laudes d’Epifania, una pregària alegre i festiva de lloança pel triomf de la llum i la manifestació universal de l’infant Jesús, que cada any, al despuntar el dia 6 de gener, les monges de Sant Pere de les Puel·les celebraven al cor alt de l’església. L’audició reprodueix les peces que cantaven les monges de Sant Pere el segle XVI contingudes al cantoral d’Epifania conservat a l’arxiu històric d’aquesta comunitat.

Intèrprets: Auditexaudi i Santi Figueras
Durada: 1 hora aproximadament

 

Veni Sponsa Christi

Vestició i professió d’una monja al s. XVIII

Audició de cant gregorià que recrea les cerimònies de vestició i professió monàstica d’una monja al segle XVIII a través del cants propis de les benedictines de Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara de Barcelona, extrets dels cantorals i rituals i cerimonials històrics d’aquests monestirs conservats en els seus respectius arxius.

Intèrprets: Auditexaudi i Schola Gregoriana de Catalunya
Durada: 1 hora aproximadamen

 

Spiritus Domini

Missa de Pentecosta del s. XVIII

Audició de cant gregorià que interpreta els cants propis i les parts invariables de la missa del dia de la Pentecosta (solemnitat que celebra la irrupció de l’Esperit del Senyor i la culminació de la Pasqua), extretes dels cantorals de 1600 emprats per la comunitat de preveres i clergues beneficiats del monestir de Santa Clara de Barcelona a la seva església monàstica desapareguda el 1716 per la construcció de la Ciutadella.

Intèrprets: Schola Gregoriana de Catalunya
Durada: 1 hora aproximadamen

Una passejada per la música monàstica

Audició de cant gregorià creada a partir dels cantorals dels segles XV-XVII usats per les comunitats de monges benedictines de Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara de Barcelona i conservats en els seus arxius monàstics, que busca endinsar l’espectador en els cants propis de les benedictines tot fent una passejada al llarg de l’any litúrgic.

Intèrprets: Schola Gregoriana de Catalunya i Auditexaudi
Durada: 1 hora aproximadamen

 

Si vols programar una audició o més informació sobre aquestes, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres.

Itineraris històrics

Conferències

Visites guiades